Yogan jag förmedlar härstammar från Sri Vidya traditionen (det är helt okej om det inte säger dig någonting), och är tantrisk hathayoga. Det är svårt att nämna ordet tantra utan att det förknippas med sex, men då handlar det om det andra sidan av myntet, the lefthanded school, medan detta är den ortodoxa varianten. Det innebär att externa källor, såsom mantra, visualiseringar etc, används för att påverka inåt. Mycket mer kan sägas, men jag håller det kort här (än så länge).

Att yoga är långt ifrån att utföra positioner på en matta, även om det är inkluderat. Jämfört med andra former av yoga är den här varianten långsam och väldigt medveten med mycket fokus på andning, mantra och målet är meditationen. Utgångspunkten är att stilla sitt sinne och bli bekväm med att vara obekväm. Vägen går genom positionerna (asanas) och andning, initialt. Om du är van vid en väldigt dynamisk yogaform, hur reagerar du då när du uppmanas vara stilla i en position länge? Om du är van att ha många bollar i luften och skynda från ställe till ställe, hur bemöter du då dig själv när det är lugnt och stilla? Vad dyker upp, vad sätts i rörelse? Allt hänger ihop, alltid. Att bygga en stadig grund är av högsta vikt, annars rasar allt samman vid minsta vindpust. Det vill säga, om vi tänder eldar och blåser stormar inombords kommer skiten vi har samlat på oss upp till ytan. Finns inte lugnet med oss då vandrar vi lätt åt motsatt håll, förstärker de tendenser som finns gömda inombords.

Yin är en annan yogaform som ligger varmt om hjärtat, också på grund av dess stillhet och tillgänglighet. Lång tid i varje position med props och väldigt mycket utrymme. Passar alla.

Kurser och workshops hittar du under den rubriken i menyn.