Jag befinner mig på Bali igen och har påbörjat en nextlevel yoga teacher training på samma studio som jag gick min första YTT (the practice bali). Trehundra timmar på sex veckor och kursbeskrivningen ska jag inte ens gå in på. De här orden är nåt slags försök att förklara lite vad jag håller på med och varför. Vi får se hur det går.

På Bali är kallar sig varannan människa man stöter på för yogalärare, vad betyder det egentligen? Detta är säkert en av de platser på jorden med högst andel yogalärare. Utan intentionen att nedvärdera någon kan jag ändå med stor säkerhet säga att en majoritet av dessa lärare är asana-lärare, snarare än yogalärare. Asanas, positioner, är vad man oftast förknippar med yoga i väst (generalisering, men ändå sant) men detta är egentligen en liten del av vad yoga faktiskt är. De flesta har väl också börjat på det spåret och sedan grävt djupare, så det är absolut en inkörsport som får folk att öppna upp inför de andra elementen när de är redo. Med tanke på hur utseendefixerade vi är nuförtiden, hur många timmar vi spenderar scrollandes i diverse flöden där bilder på perfekta kroppar i tjusiga positioner i solnedgångar.månsken.vattenbryn.djunglar.skogar.ängar.berg.tempel.ochsåvidare dyker upp är det väl ganska rimligt att det är det vi uppfattar som #yoga. Jag får frågor om jag kan slå knut på mig själv eller bemästra den ena eller andra fysiskt avancerade positionen. Svaret är oftast nej. För det är inte där mitt fokus ligger. fast jag anser mig vara en yogi. eller kanske just på grund av det. ”Om yoga handlade om flexibilitet och styrka skulle varje gymnast vara upplyst.” Kanske har du hört det förut? Så frågan som dyker upp är:

Vill du vara flexibel eller vill du vara fri?

Jag vet vad mitt svar är. Och alla asanas kan modifieras. Knän är till för att böjas på. Det som gnisslar är snarare egot och det bor i intellektet. Det är där vi alla (ja, jag skulle faktiskt säga alla) behöver jobba. Jobba på att ta oss bort ifrån. Skallen, hur rörigt är det inte där? Vad är fakta och vad är hittepå om vi verkligen granskar oss själva och situationer vi befinner oss i? Det krävs flera steg tillbaka och en massa träning för att kunna se bortom de filter vi har skapat genom att leva. I det undermedvetna ligger gömda triggers som gör att vi reagerar som vi gör och vi är verkligen bitches här, i de flesta situationer är vi inte ens medvetna om att vi reagerar snarare än väljer hur vi vill agera. Tror du att du är annorlunda? Där har du egot igen.

Så, den här utbildningen syftar till att använda yogan snarare som en livsstil och en möjlig terapiform snarare än fysisk träning. Första steget är att stilla intellektet för att kunna se saker som de är. som de är. utan filter. utan reaktion. Det vi utövar på mattan är träning inför det som händer utanför mattan, i vardagen. Det är också kvittot på om din yoga fungerar; hur ser din livssituation ut? Hur mår du? Får du runt i cirklar? Är du ständigt stressad? Trött? Deprimerad? Har sömnbesvär? Huvudvärk? Prestationsångest? Panikångest? Oro? Kort stubin? Beroenden? Är detta egenskaper som du betraktar som dina egna, tillhörande din personlighet? Bortförklarar du ditt höga tempo med att det är sådan din natur är? Ibland är det svårt att se skogen för alla träden. Kanske har du rätt, kanske inte. Om man aldrig provar nåt annat får man heller aldrig veta.

För oss som lever i den här aktiva världen, har jobb, familj och så vidare, är det väldigt svårt att bara sätta sig ned och tömma huvudet och sitta i stillhet. Extremt svårt. Många kan inte ens sitta still i fem minuter. Måste vicka på benet. Måste kolla Facebook. mail.googla nåt.vad som helst. Distraktion! Bakom all det där finns roten till allt som sedan manifesteras och vi kan spendera en livstid med att titta åt ett annat håll för att det känns för jobbigt att lyfta på locket. Tills det rinner över. Till kollapsen kommer. Utbrändheten. Hjärtattacken. Magsåret. Sjukdomen. Ibland blir det vändpunkten. Ibland måste man ned i den djupaste svackan innan man blir tillräckligt peppad. villig. att förändra något i sina invanda mönster. Det är så lätt att förlita sig på någon annan, lägga över oket på dem. doktor.terapeut.yogalärare.coach. fixa mig fixa mig! Andra kan guida, men bara du kan göra det verkliga jobbet. Bara jag kan läka mig själv. Bara jag kan ändra mina vanor. Bara jag är ansvarig för mina handlingar och vad jag äter.säger.inte säger.dricker.gör.råkar ut för.

Den insikten.

Att ta emot kritik utan säga nåt tillbaka.

Det här är ett enormt stort ämne. Jag kan skriva en uppsats.bok. och jag har bara börjat den här resan  nyligen. För mig genomsyrar yogan allting som jag är och gör. hur jag tänker.agerar.är.säger.konsumerar.riktar mitt fokus mot. allt. Allt har sin konsekvens. Det handlar inte om att peka ut vad som är rätt och fel, utan snarare att ställa frågan om den här handlingen tar mig mot mitt mål, mot den jag vill vara, mitt högsta jag. Om målet är att gå upp klockan 06 för att hinna äta en bra frukost innan jobbet servar det mig inte att sitta uppe och kolla netflix till klockan två. Det säger ju sig självt. Ändå har jag gjort det.

Den här utbildningen är en merge av traditionell hatha yoga, tantra och ayurveda. Ayurvedan ligger som bas och är egentligen grunden som läggs innan man ens börjar med yogan. Sedan handlar det om att stilla sinnet (intellektet) och bygga en stabil grund som står stadigt INNAN man börjar generera en massa energi. Om man börjar bygga en massa energi innan stabiliteten finns kommer det sluta med kaos. Om du blåser liv i ALLT du har inom dig, hur skulle det se ut då? Du kanske skulle bli jätte empatisk men samtidigt ha så mycket ångest att du inte kunde lämna sängen på morgonen. Och det handlar inte om att predika något här utan att själv testa. rannsaka sig själv och prova. Att prova mer än en dag.vecka.månad. Att testa nya saker.metoder.dieter hela tiden bidrar ju bara till mer spretighet.

Äsch. Jag vet inte hur jag ska runda av det här. Varje del i sig är en uppsats. minst. Och jag måste lägga mig. Just för att jag ska upp och göra min egna practice och få i mig nåt innan jag börjar imorrn. Kanske har något av det jag nämnt ovan landat i dig, kanske har du bara blivit irriterad:) Jag vill dela allt men vet inte vart jag ska börja och just nu är det mycket som tävlar om min tid och uppmärksamhet. Hur eller hur är det såhär jag väljer att leva nu. det känns rätt för mig i min själ. Det betyder inte att jag dömer ut någon annan för ett annat livsval förutsatt att det är ett aktivt sådant. Ibland har folk fått den uppfattningen, men det är aldrig något jag har uttryckt. Knäckhäxan uttryckte det bra tycker jag:

Sluta jiddra börja trolla!

Namaste och god natt från Bali.