Den heliga drycken, det livsviktiga elixiret, hur många koppar behöver du för att vakna och hur många behöver du under dagen för att fungera?

Norden toppar världens kaffekonsumtion med Finland i täten och Sverige tätt efter med 3,2 koppar kaffe per person och dag. Kaffe är socialt och nästan nödvändigt, att ta en kaffe på jobbet är nästan vad det kanske en gång var att ta en cigg. (okej det kanske var lite överdrivet, men äsch) Oavsett, så hamnar man lite utanför om man inte dricker kaffe. Tittar man på läror, som till exempel ayurvedan, är det bara en av tre doshor som kan dra nytta av att dricka (måttligt) kaffe. Det är inte den typen som är över lag vanligast. Så i ett samhälle där inget är bra nog och inget går snabbt nog pumpar vi i oss koffein, som dessutom har lågt PH och bidrar till en försurad miljö i kroppen) för att orka lite mer. Vad händer om du inte får dina x antal koppar per dag? Hur beroende är du? Vad går det ut över?

Jag dricker kaffe. Ibland för att det är gott, ibland i kombination med sociala betingelser, ibland för att jag behöver komma igång lite mer, men ibland inte alls. Jag dricker det inte varje dag och jag dricker sällan mer än 2 koppar för då får jag en olustig darrande känsla inombords och ibland mår jag lite illa. Som jag skrev sist, hade jag en episod i förrgår då jag sov en väldans massa timmar i sträck och igår var återhämtningens dag. Det gick långsamt och jag gjorde saker långsamt. Jag klarade av att ha en långsam, lugn behandling och en långsam lugn yogaklass och efteråt kände jag mig bättre. Sen sov jag igen. Inget kaffe. I dag vaknar jag och känner mig som vanligt och pepp. Tänker att jag kan göra lite kaffe. Avocadokaffe! Hade helt glömt bort detta, men vi drack det lite på Bali. (Du mixar en espresso-shot med en avocado, lite ikaffe, agave och vanilj och får en krämig kaffesmoothie) Jag gör en sådan och får i mig kanske en sjättedel. Det smakar gott. Men sen. Darret. Det kommer på en gång. Jag ser det som ett tecken på att jag ska vara i det lugna, inte bedöva för att orka mer, skynda på, eller slippa känna något. En sjättedel. Och jag kan säga att jag delvis tillhör en av de doshorna som kan gynnas av att dricka kaffe ibland. 

Jag säger inte att det gäller dig, men det är alltid intressant att stanna upp och se allt ur ett större perspektiv. Känna efter och göra val utifrån den närvaron. För mig innebär det att avocadokaffen åker in i kylen och möjligen får drickas över lång tid eller skänkas bort till någon behövande.

Är för övrigt nöjd med att kaffekedjor som espresso house nu har börjat med matcha latte och golden latte.

So long.